(Dendroaspis)
Șerpii sunt strâns înrudiți cu șopârle și vipere. Sunt vânători de pradă foarte dezvoltați. Pe parcursul evoluției lor de milioane de ani, ei au evoluat de la șopârle la șerpi, pierzându-și picioarele și reducându-și corpul raționalizat la esențial. Aparțin animalelor cu solzi și temperatura corpului lor variază deci depind de o sursă externă de căldură și, în caz de frig, intră într-o stare de hibernare până când vremea se încălzește Deși nu au membre, pleoape sau urechi externe, pot. se strecoară prin iarbă sau printre stânci fără a provoca tulburări care ar putea speria prada.
Ei pot percepe vibrații minime și au un excelent simț al mirosului. Toți șerpii mănâncă alte animale, în funcție de mărimea lor; pot mânca de la furnici la mistreți. Șerpii constrictor continuă să sugrume prada până la moarte înainte de a o consuma în întregime. Alți șerpi își mușcă prada cu colții veninoși. Șerpii își mănâncă prada întregi și sunt capabili să consume prada de trei ori mai mare decât diametrul capului, deoarece maxilarul lor inferior se poate separa de maxilarul superior. Șerpii pot fi găsiți în întreaga lume, cu excepția Antarcticii și a câtorva insule.
Șerpi în mitologie:
În fiecare cultură din întreaga lume, șerpii sunt considerați animale mistice. La început, Marele Șarpe al Lumii reprezenta Mama Pământ, cea care naște totul pentru a-l devora ulterior. În mitologia greacă, Asclepius, zeul artelor vindecătoare, este adesea reprezentat cu un șarpe în mână. Zeița greacă Hecate, care guvernează magia și fertilitatea, este reprezentată înconjurată de șerpi. Este cunoscută și reprezentarea Medusei cu capul plin de șerpi în loc de păr.
Chiar și în zilele noastre, în Maghreb pot fi văzuți încântători de șerpi, hipnotizând șerpii cu muzica și mișcările lor. Șerpii urmează pungi-ul pe care „fermecatorul de șerpi” îl ține cu mâinile. În acest caz, șerpii sunt considerați a fi calea către cunoașterea misterelor vieții. Poporul indigen din Australia, murnginul care locuiește în Australia de Nord, se închină pe marele piton de cupru sau șarpele curcubeu, Yurlungur, ca suflet ancestral.
Șerpii sunt foarte importanți pentru multe culturi indigene. Există multe reprezentări ale șerpilor în orașele Maya. În timpul echinocțiului de primăvară și toamnă, umbra șarpelui aruncată de unghiul soarelui și marginile celor nouă trepte ale piramidei combinate cu scara nordică și sculpturile din piatră cu capul șarpelui creează iluzia unui șarpe masiv care coboară piramida. Numele regelui religios indigen, Quetzalcoatl, înseamnă tocmai „Șarpele cu pene” și reprezintă unirea cerului cu Pământul, a luminii cu întunericul și a vieții cu moartea. Zeița aztecă Coatlicue al cărei nume înseamnă „Fusta șarpelui”, a fost Mama Pământului. Ixchel, Zeița Lunii care poate genera maree, este reprezentată cu o casă de șarpe împletită.
În cultura indienilor Hopi, facem cunoștință cu Ceremonia șarpelui de apă (Palolokon). Trăiește în apele subterane; controlează lichidele și fluidele corpului și reprezintă dreptatea și unirea trupului și sufletului. În China, șarpele reprezintă învierea și reînnoirea. În astrologia chineză, reprezintă înțelepciunea, puterea de vindecare și umorul bun. Pentru hinduism, Ananta este șarpele ceresc pe care se întinde Vishnu. În yoga tantrică, șarpele reprezintă energia ascendentă a Kundalini și puterea sexuală. Din Biblie, ajungem să cunoaștem șarpele care a ispitit-o pe Eva să mănânce fructe din pomul cunoașterii și, ca urmare, Adam și Eva au fost alungați din Paradis. Din Cabala, cunoaștem imaginea șarpelui care se strecoară în arborele mistic al lumilor.
Șarpele în interpretarea viselor:
Dacă apare în vise, acesta poate fi un indiciu către sexualitate sau trădare sau un mesaj din cel mai profund inconștient.
Esența șarpelui: esența ne stimulează forțele de auto-vindecare la nivel energetic. Stimulează armonia în situații de ebrietate emoțională.
La nivelul corpului:Esența ne ajută în principal cu problemele pielii. După cum a fost acceptat de unii dermatologi, acționează deosebit de bine susținând puterile de auto-vindecare în cazul psoriazisului. În același mod în care șarpele își aruncă pielea periodic, această esență ne poate ajuta în timpul unui proces de reînnoire. Esența ne stimulează forțele de autovindecare în general, ceea ce aduce beneficii sistemului imunitar.
La nivel emoțional:
Esența ne ajută să trecem prin momente dificile, când ne simțim atacați și tratați nedrept. Ne ajută să dezvoltăm o mai mare încredere în noi înșine și astfel putem fi mai distante. De asemenea, ne încurajează puterea sexuală și forța noastră vitală. Ne ajută să ne gestionăm în mod conștient agresivitatea. Ne învață că veninul poate avea ambele sensuri: moarte și vindecare.
La nivel spiritual: Promovează energia Kundalini. Ne conectează energetic la Pământ și la planul spiritual, ceea ce ne promovează forța vitală. Ne face să ne conectăm cu originile noastre și, în același timp, cu o conștiință mai înaltă. Ne ghidează prin „Cartea Înțelepciunii Vieții” și ne trezește forțele interioare de auto-vindecare.
Notă: În Costa Rica, am invitat câțiva indigeni să participe gratuit la o conferință și ne-au mulțumit invitându-ne în satul lor din pădure. În timp ce mergeam în sat, am dat de un șarpe. Parcă ne aștepta și astfel am făcut esența. Pe tot parcursul pregătirii, animalul nu s-a mișcat nici măcar o iotă când am terminat pregătirea; a dispărut imediat în tufișuri. Până și indigenii au fost surprinși.